HALSBAND ELLER SELE?


HUR SKA JAG TÄNKA, HALSBAND ELLER SELE?

Halsen och nacken är ett av kroppens känsligaste ställen på alla djur, även på hunden. Det innebär att det kan vara förenat med risk för skador, när man använder halsband på sin hund. Speciellt känsligt är det med stryphalsband och ju tunnare det är -desto större är riskerna.

Om du är på väg att skaffa valp nu eller precis har skaffat hund, har du chansen att göra ett val. Gör rätt val och välj sele och slipp problemen med diffusa skador på din hund. Skador som sen kan leda till aggressioner, hältor och andra problem.

 

Whiplash-skador

Hundar är naturligtvis lika känsliga som människor, när det kommer till kraftiga ryck. Det behöver inte vara så, att du rycker i hunden. Våra hundar är impulsiva och glömmer oftast bort att de har koppel. De kastar sig glad i hågen ut i kopplet efter något roligt, bara för att stoppas av ett kraftigt ryck. Whiplashskadan är ett faktum.


Nackkotor

Nackkotorna påverkas enormt av ett ryck med strypkoppel. Det finns stora Schäfrar, som man har varit tvungen att avliva på grund av dessa skador.


Spänningshuvudvärk

När vi eller hunden rycker och drar i halsbandet hämmas blodflödet till hjärnan. Som en kompensation spänns musklerna runt hals och nacke i ett försök att skydda sig. Detta leder  till konstant huvudvärk. Det vet vi alla, som har haft huvudvärk någon gång, att man inte precis blir på bra humör, när man har ont. Det är precis, vad som händer våra hundar. De blir ofta utåtagerande både mot människor och hundar, eller också uppstår andra problem.


Muskelspänningar

Musklerna runt nacke och rygg blir så spända, att de till slut stasar. Detta leder till enorma smärtor. Muskelfiber kan till och med slitas av.


Ögonskador

Trycket från halsbandet runt halsen förorsakar även ögonskador hos våra hundar. Hundar med ögonskador ska inte bära halsband.


Tungbenet

Tungbenet i halsen är väldigt känsligt och kan lätt knäckas av ett ryck i kopplet,  speciellt om halbandet är placerat  högt upp precis bakom öronen. Detta är tyvärr något som några av våra populära hundtränare förordar


Så tidigt som 1994 insåg Hundpsykolog Anders Hallgren*, att många av våra hundars problembeteenden berodde på skador och sjukdomar. Han började ett tätt samarbete med fysioterapeuter och fann ganska snart, att många skador på halskotor och struphuvuden är mycket vanligt på hundar med halsband. Han fann, att så stor del som en fjärdedel hade skador på halskotorna. En norsk veterinär (Are Thoresen) undersökte nacken på 350 hundar, som kom till hans klinik, av olika orsaker. Han fann, att skrämmande nog hela 78% av dessa hundar, hade nackskador och nästan alla hade halsband.

Här kan du läsa mer:


* Hundpsykolog, psykolog, fil. lic.

Anders Hallgren anses vara världens första hundpsykolog.


http://andershallgren.blogg.se/2014/february/halsband-kan-skada.html


http://dogmantics.com/is-it-harmful-to-attach-a-leash-to-your-dogs-neck-2/