HUR SKA MAN TÄNKA RUNT LEDARSKAP?

LEDARSKAP


HUR BLIR JAG EN BRA LEDARE FÖR MIN HUND?

valpkurs

GAMMALMODIGT LEDARSKAP



Det finns mycket fördomar som hänger kvar när det kommer till uppforstran av våra hundar.  I många av dessa fördomar kräver vi underkastelse och lydnad av vår hund. Vi dominerar och visar vår överlägsenhet.


Studier på bl a vargar, gjorda i fångenskap ligger till grund till många av dessa uppforstingsmetoder. Vargarna som levde i fångenskap hade ingen möjlighet att lämna flocken som de normalt skulle ha gjort i det fria. Precis som i våra stängda världar fängelser och likande institutioner, uppstod det rangordning, mobbing och ett dominanssystem. 

Grundat på dessa studier drog man slutsatsen, att våra hundar mådde bra av att domineras. Att vi skulle kräva lydnad. Uppfostringsmetoder som att lägga ner sin hund på rygg, bita dem i örat, göra hårda koppelryck i strypkedjor uppstod. Precis som med barnuppfostran har man kommit mycket längre nu. Dessa studier gjordes över 100 år sedan.


Våra hundar fungerar i mångt och mycket som vi människor. De vill precis som vill ha en rättvis och sund ledare, som tar fram det bästa hos respektive individ. En ledare som uppmuntrar och belönar egna initiativ. En ledare som lyfter dig i stället för trycker ner dig. Låter ditt självförtroende växa.


Att dominera och kräva ovillkorlig lydnad bidrar endast till konflikter, som gör att er relation tillslut kommer att sluta fungera. Tilliten försvinner helt och din hund kommer söka sig bort från dig istället för att vilja vara med dig. Den kommer att hitta andra trevligare individer att umgås med.


LEDARSKAP I DAG



Hur blir du en bra ledare för din hund? En ledare som din hund vill vara med. En ledare som din hund väljer att följa.

Du måste fundera över, vad du ska göra för att din hund ska välja dig som ledare i alla situationer. Hur ska din hund lära sig att förlita sig på dig i alla situationer, som kan uppstå. . Tillsammans bygger ni upp kontakten och tilliten till varandra. Du börjar när din hund är valp. Du ser till att  din valp känner sig trygg med dig. Att den alltid kan komma till dig för stöd eller säkerhet. Du ska vara den säkra zonen för din hund. 

Precis som i barnuppfostran är det bra om vi fokuserar på det som är bra och inte på det som är dåligt. På så vis bygger du upp självförtroendet och tilliten hos din hund. Belöna det beteende du tycker om och ignorera det beteende du inte tycker om. Din hund kommer ganska snabbt lära sig vilket beteende som lönar sig mest.

Det är klart att det måste finnas regler. Men i stället för att skrika nej på valpen och skrämma slag på valpen kan vi visa vad valpen ska göra istället.


Tänk på din hund som du gör med dina kompisar. Man måste vårda relationen och hitta på roliga saker tillsammans.


  • Du belönar varje gång din hund tar en spontan kontakt med dig.


  • Du leker med din hund för att skapa en relation.


  • Genom leken skapar du också regler och ramar.


  • Du belönar din hund varje gång den gör rätt. Positiv inlärning.


  • Du ignorerar varje gång din hund gör fel.


  • Du ger din hund skydd, mat, vatten och massor av kärlek


  • Du ser till att din hund får gå ut och göra ifrån sig på regelbundna tider. Oregelbundenhet kan leda till stress eller apati


  • Du aktiverar din hund så den får ett innehållsrikt liv. En hund som inte får någon aktivering hittar oftast på egna aktiviteter. Aktiviteter som kanske inte alltid går hem hos oss.