HUNDFÖRSÄKRING

HUNDFÖRSÄKRING

 DET KAN BLI DYRT ATT INTE FÖRSÄKRA SIN HUND

Det bästa du kan göra är att försäkra din hund. Om och när det händer något är det väldigt dyrt att gå till veterinären. Prata med uppfödaren eller den du ska ta över din hund från. Kanske har din hund redan en försäkring, som du kan skriva över på dig. Det viktagaste är att din hund blir försäkrad innan den är 4 mån. Då blir din hund automatiskt helförsäkrad. Det du också ska tänka på, är att det inte blir ett glapp mellan försäkringarna. Det som kan hända då är att försäkringsbolaget gör en reservation för skador och sjukdomar som har hänt innan förskringen har börjat gälla. Försäkringen slutar att gälla för dessa skador och sjukdomar och du kommer inte att få utbetalt några ersättningar.


Annars finns det en hel del bra bolag att försäkra sin hund hos. Om man är medlem i en kennelklubb får man ibland rabatt hos vissa bolag. Man kan också få rabatter om man har fler hundar eller har en kastrerad tik eller hanne.

Du betalar en försäkringspremie för din hund per år. Den gäller ett år. Du kan välja att betala månadsvis. Det blir inte så tungt då. Bäst är det med Autogiro, för då vet man att det inte blir några glapp i försäkringen.


Summan är olika beroende på vilken ras din hund har. Vissa raser har en benägenhet för mer skador eller sjukdomar och då betalar men en högre avgift. Avgiften brukar antingen öka, ju äldre din hund blir, då det uppstår fler skador och sjukdomar. Efter ca 7 år brukar kostnaden antingen öka, för täcka alla sjukdomar och skador, medan vissa försäkringsbolag väljer att behålla samma kostnad, och då täcker inte försäkringen alla skador och sjukdomar. Det kan vara bra att läsa på i det finstilta. Även om det är jobbigt.


Det finns lite olika upplägg för hur mycket ersättning du får. Det beror på vad du väljer.

Först och främst väljer du till vilket belopp du vill försäkra din hund för. Det är det belopp som du maximalt kan få ut på din försäkring under ett försäkringsår.


Du väljer en fast självrisk. Det är det belopp du kommer att få betala vid skada eller sjukdom under en självriskperiod. Det brukar vara från 2000 kr och uppåt.


Du måste också välja en rörlig självrisk. Valen brukar vara 15% eller 25%.

Om du väljer 25% i stället för 15% kommer din försäkringspremie att bli billigare men du kommer att få betala 25% av kostnaden när din hund råkar ut för något. Som du förstår går det att laborera med detta.

Antingen betalar man en högre premie och inte så mycket vid skada eller sjukdom eller också betalar man en lägre premie och får betala en större del av kostnaden hos veterinär.


Ring gärna runt och hör dig för så kan de olika bolagen berätta.


5 vanligaste sjukdomarna och skadorna


  1. Kräkningar & diarré
  2. Rörelseproblematik (ex. hälta och patella)
  3. Hudtumörer
  4. Hudskador (ex. skärsår, bitsår)
  5. ÖroninflammationStatistiken är hämtad från Agria Breed Profiles som är statistik över hundars hälsa. 


Lite exempel på vad olika ingrepp kan kosta. 

Veterinärkostnaderna har de senaste åren ökat markant. Det är ofta vi hundägare sätter i halsen, när vi ska betala räkningen för besöket. Det kan vara värt besväret att ringa runt och jämföra ingrepp på olika kliniker. Många veterinärklinker tar också extra betalt om du kommer in på akuttider. Om inte besöket är brådskande kan det vara smart och ringa i förväg och få en tid bokad, så slipper du i alla fall den kostnaden. Stora klinker har både akuttider och nattöppet och kan erbjuda specialistvård i form av röntgen och specialistvård. De lite mindre klinikerna har oftare lägre priser och har specialiserat sig på allmänvård. Vaccinationer lättare ingrepp och  kastration mm.


KOSTNADENA NEDAN ÄR BERÄKNADE PÅ OM DU HAR EN FÖRSÄKRING MED EN FAST SJÄLVRISK PÅ 2150 KR. OCH EN RÖRLIG SJÄLVRISK PÅ 15%. NÄR MAN TAR EN FÖRSÄKRING PÅ SIN HUND BRUKAR MAN KUNNA VÄLJA DEN FASTA SJÄLVRISKEN OCH DEN RÖRLIGA SJÄLVRISKEN. UTRÄKNINGEN GER DIG LITE MER IMFORMATION OM HUR DYRT DET KAN VARA. JUST DEN HÄR JÄMFÖRELESEN KOMMER I FRÅN AGRIA 

DIAGNOS: Din hund har råkat svälja ett föremål


KOSTNAD: 30 000


DU BETALAR FAST SJÄLVRISK: 2 150 Kr

DU BETALAR RÖRLIG SJÄLVRISK: 4 178


FÖRSÄKRINGSBOLAGET BETALAR: 23 673DIAGNOS: Juvertömör


KOSTNAD: 12 000


DU BETALAR FAST SJÄLVRISK: 2 150 Kr

DU BETALAR RÖRLIG SJÄLVRISK: 1 478


FÖRSÄKRINGSBOLAGET BETALAR: 8 373DIAGNOS: Livmoderinflamation


KOSTNAD: 21 000


DU BETALAR FAST SJÄLVRISK: 2 150 Kr

DU BETALAR RÖRLIG SJÄLVRISK: 2 828


FÖRSÄKRINGSBOLAGET BETALAR: 16 023
Dessa uträkningar är bara exempel på självrisk och inte faktiska kostnader hos veterinären. Kostnaderna kan variera kraftigt bland annat beroende på klinik och extra kostnader som jouravgift.