OM OSS

OM OSS PÅ URBAN DOGS

LOTTA NORMAN

ÄGARE, VERKSAMHETSANSVARIG SAMT HUNDINSTRUKTÖR PÅ URBAN DOGS

Det är fantastiskt att få jobba med människor och hundar. Jag får vara med att påverka och se, hur människa och hund utveckas i rätt riktning tillsammans. Jag får vara med på deras resa och se, hur de lär sig förstå och tyda varandra.


För mig är det otroligt viktigt att ha kul och göra en massa roliga aktiviteter med mina hundar. På så vis skapar jag en relation med mina hundar. Man får en kompis för livet. Jag vill gärna ha med mina hundar i vardagen. Göra dem delaktiga i mitt liv. På det viset lär de känna olika miljöer och hur de ska uppträda i olika situationer.


Jag har sen jag var barn, haft ett enormt djur intresse och det har alltid funnits hundar i familjen under min uppväxt. Jag har vuxit upp med Golden retrievers, Dobermann och Borderterrier. Hästar har under uppväxtåren också varit ett stort intresse, som format mig mycket.  Hundintresse har alltid funnits med mig, även om jag i vissa tider av mitt liv inte har kunnat ha hund.


Min Golden retriever tik Saga, som nu är 11 år gjorde, att mitt intresse väcktes ordentligt. Vi började gå en massa kurser tillsammans. Jag ville ha kul med henne och samtidigt kunna aktivera henne. Jag märkte att både hon och jag mådde bra av det. Vi har gått kurser som, Vardaglydnad, Agility, Personsök, Nose work och Rallylydnad tillsammans. Mitt mål har alltid varit, att hon och jag ska ha kul ihop och växa tillsammans. Det har givit resultat. Under vägen upptäckte jag ganska snabbt, att vi kom närmare och närmare varandra. I dag är hon världens mysigaste hund. Hon är trygg och lugn i de flesta situationer. Nu är hon "pensionär" och gammal nog att bestämma en massa saker själv.


Lilla Tyra, den nya medlemmen i familjen. Hon är en Schapendoes (En holländsk vallhund). Med henne kommer jag att fortsätta att utvecklas vidare inom hundvärlden. Hon är ett energiknippe och påvisar en hel del av de problem, som jag vet, att mina kunders valpar har. Hon gör mig ödmjuk inför alla hundägares svårigheter

-kan jag lova.


2016-2017 Tog jag steget och utbildade mig till Hundinstruktör i Hundens Hus regi. Allt kändes väldigt rätt. Deras syn på hunden stämde med mitt sätt att tänka. Jag ser på den relation jag har med mina hundar, som vilken annan relation som helst. En relation -jag måste bygga upp och vårda hela tiden, inte ta för given


2019 utbildade jag mig till Rallylydnads-instruktör. Rallylydnad är ett jätteroligt sätt att aktivera sin hund och få vardagslydnaden på köpet.  2021 utbildade jag mig till instruktör i Kontaktkontraktet (Eva Bodfältd)  Bygger på samspelet mellan människa och hund.


Jag försöker ständigt hålla mig uppdaterad med nya artiklar, böcker inom Hundpsykologi och Etologi och annat som händer i vår hundvärld. Just nu är jag otroligt glad över att få följa utvecklingen inom "Fear free" ( Frivillig hantering). Jag följer också med spänning allt runt "Blyger hundar". Det är så mycket som händer nu.


Under åren har jag av olika anledningar också skaffat mig ett intresse av att djupdyka i ämnet hundmat.

Jag tror att maten som våra hundar äter påverkar dem liksom även oss människor. Det finns mycket vi kan göra.


Jag har i många år jobbat inom näringslivet som inköpschef, produktchef och projektledare framförallt inom modevärlden. Erfarenheter som jag har nytta av även inom Urban dogs.

LISELOTT SOMMERDAHL  HUNDINSTRUKTÖR/HUNDPSYKOLOG

Jag har levt med hundar i hela mitt liv. Jag är uppvuxen på en gård i södra skärgården, där familjen drev ridskola på 70-talet. 

Min farfar och min främsta läromästare adopterade många hundar som farit illa, på gården fick de en ny chans till ett gott liv.

Det har flutit mycket vatten under broarna sedan dess, men på vår gård fick jag min första lärorika kontakt med många olika hundar.


Under några år tävlade jag i sök och lydnad med min Rottweiler Zimba. Idag lever jag med mina två frallapojkar och ett gäng Maine Coon katter som är den kattras som jag föder upp.
Hundinstruktör - Hundens hus

Djurvårdare med medicinsk behörighet – Skara naturbruksgymnasium

Hundpsykolog – Hundens Hus

Fear Free - Jenny Afvander

Terapihundsutbildning – Hundens Hus, pågående

Nose Work instruktör – Hundens Hus, pågående

BAT – Jenny Afvander

Instruktör Kontaktkontraktet Eva Bodfältd

BARBRO ANDERSSON HUNDINSTRUKTÖR/HUNDBETENDEANALYTIKER/ SPECIALSÖKSLÄRARE

Lever i Tullinge, ett par mil söder om Stockholm. Har ägnat en hel del tid och energi till hundar, eller mer korrekt- till djur och deras beteenden.

En lång tid var det Försvarsmaktshundar, Hemvärnshundar, Brukshundar (allra helst rottweilers) som gällde. Utbildade mig i SBK: s regi som instruktör och som mentaltestfigurant. Jag gick sen vidare till att utbilda mig inom avancerad specialsök, avancerade spår, hundproblembeteenden, och många olika varianter av arbetande hundar.


Från -06 och framåt utbildade jag mig främst på HundCampus i Hällefors till bla Specialsökslärare steg 1,2,3, Hunddressör och Hundbeteendeanalytiker. Hittills har jag arbetat med olika typer av hundträning på heltid från 2010 och framåt. Nu förtiden är det ofta kursverksamhet på olika ställen i Sverige, Norge och i viss mån Finland. Många olika kurser från nybörjarstadiet, vidare till aktivering, lek, sök till riktigt svåra spår, avancerade sök och beteendeutredningar. Det är det jag brinner mest för. All träning med hund och människor tillsammans är kul!

Själv tränar jag mest olika specialsök med mina hundar Chili (Flatcoated retriever, 7 år) och Zack (Jaktspringerspaniel, 3 år) och arbetar med dem i olika uppdrag som barkborresök, drogsök och att detektera microbakteriella angrepp i byggnader.

ELLE FROSTEGÅRD

HUNDINSTRUKTÖR

Att ha hund är inte bara att ha hund utan när man skaffar en hund skaffar man också ett hundliv. Jag tror mycket på den unika kontakten och relationen mellan människa och hund. 

En hund är en bästa vän för livet och som i alla relationer behöver relationen med hund vårdas och underhållas. 

En bra kontakt och relation bidrar till att vardagen med hund blir rolig och givande. Det ska vara kul att ha hund! 

Jag älskar att se människa och hund ihop, jag brinner för att få människa och hund få ut det bästa av varandra, njuta av varandras sällskap och förstå varandra så bra som möjligt. 

 

Jag gör mycket tillsammans med min hund, en staffe/labrador tik på 15 månader. Hon är min bästa vän och får hänga med på det mesta jag gör, och har gjort det från första stund hon kom till mig! Leeloo är en resucue från Irland som kom till mig vid 13 veckors ålder. 

Innan Leeloo har jag haft Labrador och även varit senare - varit fodervärd åt två amstaffar, kullsyskon. 

Jag tror på vikten av att vara på sin hunds sida, stötta och uppmuntra och gå igenom livet tillsammans. En sedd hund trygg hund blir en nöjd och lycklig hund. 

Leeloo sätter mitt tålamod på prov rejält av och till och utan den kontakt och relation vi har hade det inte varit så lätt alla gånger! Speciellt när hon var yngre!

En bra relation är guld värt och krävs att man jobbar på - men så mycket det ger. 

Det är en underbar känsla att vara ett team - människa och hund. Den känslan vill jag att så många som möjligt ska få uppleva tillsammans med sin hund! 

 

KELLY BALDWIN

DOGINSTRUCTOR

I live in Järfälla with my husband, Harriet the cat, and Rosie the rambunctious Irish Setter. There is nothing Rosie and I love more than exploring forest trails together. She's an endlessly friendly and energetic teenager, so our main training goals range from tracking and clicker training, to keeping all four paws on the ground even when nice elderly neighbors smile at her for too long.

I’m originally from New York State, and I have lived in the Stockholm area for 5 years. In the past, I've worked as an artist and an educator, and I am so happy to now be living out my dream of supporting animals and their people.


I hold a Hundinstruktör diploma from Hundsteg, and a Pro Dog Trainer certification from Absolute Dogs. I am a member of The Pet Professional Guild and an H-märkt member of Sveriges Hundföretagare. I also hold a Bachelor of Arts in Studio Art from Ohio University.


I am passionate about coaching people how to use force-free, science-based methods along with overall wellness strategies to better understand, teach, and live with their dogs.SVERIGES HUNDFÖRETAGARE


Urban dogs alla hundinstruktörer och hundpsykologer är medlemmar i Sveriges Hundföretagare.

Sveriges Hundföretagare enar hundföretagare med etiskt hundtänk, och hög kvalitet på sina tjänster och med modern och konstant uppdaterad kunskap inom hund.

Sveriges Hundföretagare grundade
H-märket - en officiell kvalitetsstämpel inom hundbranschen.

De hundföretagare som är H-märkta delar organisationens etiska värdegrund och filosofi.