VALPKURS

VALPKURS

Valpfasen och första tiden med valpen

VALPTIDEN


Det är en fantastisk period du har nu med din valp. Den är väldigt intensiv och du kanske tycker  t.o.m. att den är lite jobbig. Det är OK. Det känns som om det aldrig kommer att bli ordning på saker och ting. Men vi lovar, det blir ordning på din valp också.

En valps utveckling och själva valpfasen går fort, och handlar till stor del om att skapa en relation med valpen. Från början ser inte din valp riktigt nyttan med dig men ju mer ni lär känna varandra desto viktigare blir du i valpen och hundens liv

Just nu känns det  som om tiden inte går så snabbt, men när den här underbara tiden är över, kommer du att sakna den. Den är snart över. Se till att njuta så mycket som möjligt av den. Ta mycket bilder.  Passa på och umgås så mycket du kan med din valp. Lek och ha roligt. Se till att skapa ett band mellan er. Det kommer du ha mycket nytta av i framtiden. Det är nu du och din valp lägger grunden till ert framtida liv tillsammans.


Det är bra att börja forma din valp så fort som möjligt. Valpar lär sig otroligt snabbt, med eller utan din hjälp. Det är nu när du har en valp, som du har chans att lägga grunden till, hur du vill att din vuxna hund ska vara. Om du lägger ner ordentligt med tid nu - har du igen det senare.

valpkurs
Valpkurs stockholm

VAD GÖR MAN PÅ VALPKURSEN?


Ett bra sätt att komma nära sin valp och lära sig hur man tränar sin valp är att gå en valpkurs. På kursen får du tips och råd kring, vad som är bra att tänka på. Det kan kännas skönt att träffa andra valpägare och höra att vi alla har samma problem. Vid första tillfället sitter vi ner och pratar om det som är viktigt för er. Vi pratar om grunderna i träningen. Det viktigaste för er nu är att bygga relation. Träna kontaktövningar för att lära valpen att det är lönsamt att titta på oss och ta kontakt med oss. Att vi finns där för dem.  På själva kursen  sitter valparna och tittar på varandra och tränar på att umgås på håll. Det kan vara tillräckligt spännande för vissa valpar medans andra valpar får träna på att inte hälsa. 

Du får lära dig ett antal övningar, vars syfte är att du och din valp ska lära känna varandra. Genom träning och lek får ni får en stabil grund att bygga vidare på i er träning. Genom att gå en valpkurs kan du själv forma valpen till den hund du vill ha i vuxen ålder. 

På valpkurs lär du dig också, hur ni bygger upp ett bra samarbete genom kontakt och följsamhet. Hur du ska och träna in koppelgående, inkallning och massa andra nyttiga saker att kunna. Valpkurs passar från 10 veckor till runt 5 månader.

Urban Dogs vill, att du och din hund ska känna er trygga i alla situationer, som kan uppstå i en stad som Stockholm, därför tränar vi utomhus i de miljöer du och din hund vistas. Vi tränar med frestelser och störningar av en riktig stad i bakgrunden. – Precis så som vår vardag ser ut.


SOCIALISERING FÖR VALPEN 


Som ny valpägare har vi inte så lång tid på oss att socialisera valpen. Ofta får vi felaktig och gammalmodig information av uppfödare och veterinärer, att valpar inte ska träffa någon annan hund före sista vaccinationssprutan vid 12 veckor.  Enlig vetenskapen i dag, har valpen en rädslofas från vecka 4 till vecka 7,8. Efter det är valpen inne i en fas då den är väldigt neutralt inställd till hundar människor och miljöer. Det är nu ni ska träna i små doser.

När valpen blir runt 16 v till 6-7 månader är de i en ny rädslofas.


Passa på att gå valpkurs när din valp är i utvecklingsfasen (8 v - 16 v) då de är neutralt inställda till nya platser och individer.

 Den här fasen varar inte så länge och gör att det är extra viktigt att tänka på att förutsättningen för att våra valpar och hundar ska bli sociala och behärska hundspråket, är att vi måste låta dem träffa andra hundar att öva med. Det är bra om du kan låta dem träffa många olika typer av hundar och raser.

Detta betyder inte att de ska hälsa på alla hundar. Naturligtvis ska de vara lugna och trygga hundar som de hälsar på. Hundar som inte uppfostrar din valp. Det finns nämligen en del hundar som inte tycker om valpar. De ska du inte låta er valp hälsa på. Börja med en liten grupp av hundar. Du kan även gå och sätta sig vid en hundgård och bara titta på hundarna. Om din valp sen vill hälsa så låt den göra det, om hunden verkar lugn och trygg. Men framförallt studera kroppsspråket på din valp. Är den trygg och säker. Låt din hund sitta omfamnad mellan dina ben (på huk) och ge den stöd och trygghet i alla situationer, så får du en trygg och harmonisk vuxen hund. Tvinga  aldrig din valp att hälsa, om den inte vill. Oftast har de läst av situationen rätt och vill helt enkelt inte hälsa. Du har tagit över mammans roll när det gäller att skydda valpen. Valpar är precis som barn naiva och litar på alla. Din roll blir därför att se till att fatta beslut åt valpen och skydda din valp. Välja ut bra snälla hundar att hälsa på.

Detta gäller även alla människor som vill hälsa på din valp. Välj ut de människor som är viktiga för din valp. Alla andra människor har din valp inget behov av att hälsa på. Det skapar bara negativ stress och förväntningar på att få hälsa på varenda människa som går förbi.  

socialicering valpar
Miljöträning valp

MILJÖTRÄNING FÖR VALPEN


Vårt samhälle i dag ställer stora krav på våra hundar - speciellt om vi bor i stan. Allt vad du vill, att din vuxna hund ska klara, är det mycket viktigt att du tränar på nu, när du har en valp. Om du vill, att din valp som vuxen ska kunna åka buss, bil, tunnelbana och båt, behöver du träna på detta nu när den är valp. Valpar är nyfikna och neutrala i sin inställning till nya situationer. Genom att träna i olika miljöer stärker du din valp och ger den ett bra självförtroende för att kunna klara kommande miljöer och händelser. Precis som med socialiseringsfasen har vi inte så lång tid på oss att miljöträna våra valpar. Se till att ge din valp många positiva upplevelser i nya miljöer med nya lukter och olika konstiga ljud. Det är extra viktigt för dig, som har planerat  att ta emot en valp till sommaren och kommer spendera hela er tid på landet och landstället. Se till att göra utflykter in till stan för att förbereda och träna din valp för stadslivet. Åk buss, gå på gatorna, titta på alla läskiga bilar, skateboards och cyklar tillsammans. Kom i håg att det är inte kvantiteten som är viktig utan kvaliteten. Du ska inte stressa din valp genom att ge den så många upplevelser som möjligt, utan hellre få upplevelser som för valpen upplevs som positiva och trevliga upplevelser.