OM OSS

OM OSS PÅ URBAN DOGS

LOTTA NORMAN

ÄGARE, VERKSAMHETSANSVARIG SAMT HUNDINSTRUKTÖR PÅ URBAN DOGS

Det är fantastiskt att få jobba med människor och hundar. Jag får vara med att påverka och se, hur människa och hund utveckas i rätt riktning tillsammans. Jag får vara med på deras resa och se, hur de lär sig förstå och tyda varandra.

För mig är det otroligt viktigt att ha kul och göra en massa roliga aktiviteter med mina hundar. På så vis skapar jag en relation med mina hundar. Man får en kompis för livet. Jag vill gärna ha med mina hundar i vardagen. Göra dem delaktiga i mitt liv. På det viset lär de känna olika miljöer och hur de ska uppträda i olika situationer.


Jag har sen jag var barn, haft ett enormt djurintresse och det har alltid funnits hundar i familjen under min uppväxt. Jag har vuxit upp med Golden retrievers, Dobermann och Borderterrier. Hästar har under uppväxtåren också varit ett stort intresse, som format mig mycket.  Hundintresse har alltid funnits med mig, även om jag i vissa tider av mitt liv inte har kunnat ha hund.


Min Golden retriever tik Saga, som nu är i hundhimlen, gjorde att mitt intresse väcktes ordentligt. Vi började gå en massa kurser tillsammans. Jag ville ha kul med henne och samtidigt kunna aktivera henne. Jag märkte att både hon och jag mådde bra av det. Vi har gått kurser som, Vardaglydnad, Agility, Personsök, Nose work och Rallylydnad tillsammans. Mitt mål har alltid varit, att hon och jag ska ha kul ihop och växa tillsammans. Det har givit resultat. Under vägen upptäckte jag ganska snabbt, att vi kom närmare och närmare varandra. Hon utvecklades till världens mysigaste hund. Trygg och lugn i de flesta situationer. 


Lilla Tyra, den nya medlemmen i familjen. Hon är en Schapendoes (En holländsk vallhund). Med henne kommer jag att fortsätta att utvecklas vidare inom hundvärlden. Hon är ett energiknippe och påvisar en hel del av de beteenden, som jag vet, att våra klienters valpar/hundar har. Hon har mycket känslor och rädslor som gör världen problematisk för henne.  Hon är den hund som verkligen har fått mig att tänka om helt och hållet. Det har varit både jobbigt och enormt lärorikt. Än är vi inte där och jag fortsätter att lära mig varje dag. 


2016-2017 Tog jag steget och utbildade mig till Hundinstruktör i Hundens Hus regi. Allt kändes väldigt rätt. Deras syn på hunden stämde med mitt sätt att tänka. Jag ser på den relation jag har med mina hundar, som vilken annan relation som helst. En relation -jag måste bygga upp och vårda hela tiden, inte ta för given


2019 Rallylydnads-instruktör. Rallylydnad är ett jätteroligt sätt att aktivera sin hund och få vardagslydnaden på köpet. 

2021  Instruktör i Kontaktkontraktet (Eva Bodfältd)  Bygger på samspelet mellan människa och hund.

2021 BAT-utbilding Behaviour Adjustmen Training Grisha Steward En metid som har utvecklats för att hjälpa reaktiva hundar att återfå kontrollen över situationen och bli mindre stressade vid möten. 

2021 Balansbollsinstruktör. Ett otroligt spännande område som jag är övertygad om att alla hundar från sällskapshunden till jakt och tävlingshunden har nytta av. 

2022-2023 Pågående utbildning Hundpsykolog Hundsteg. 


Jag försöker ständigt hålla mig uppdaterad med nya artiklar, studier och böcker inom Hundpsykologi och Etologi och annat som händer i vår hundvärld. Just nu är jag otroligt glad över att få följa utvecklingen inom "Fear free" ( Frivillig hantering). Jag följer också med spänning allt runt "Blyger hundar". Det är så mycket som händer nu.

Under åren har jag av olika anledningar också skaffat mig ett intresse av att djupdyka i ämnet hundmat.  Jag är övertygad om att maten som våra hundar äter påverkar dem liksom även oss människor. Det finns mycket vi kan göra för att undvika sjukdomar och allergier.


Jag har i många år jobbat inom näringslivet som inköpschef, produktchef och projektledare framförallt inom modevärlden. Erfarenheter som jag har nytta av även inom Urban dogs.

LISELOTT SOMMERDAHL  HUNDINSTRUKTÖR, HUNDBEETENDEANALYTIKER

Jag har levt med hundar i hela mitt liv. Jag är uppvuxen på en gård i södra skärgården, där familjen drev ridskola på 70-talet. 

Min farfar och min främsta läromästare adopterade många hundar som farit illa, på gården fick de en ny chans till ett gott liv.

Det har flutit mycket vatten under broarna sedan dess, men på vår gård fick jag min första lärorika kontakt med många olika hundar.


Under några år tävlade jag i sök och lydnad med min Rottweiler Zimba. Idag lever jag med mina två frallapojkar och ett gäng Maine Coon katter som är den kattras som jag föder upp.


Hundinstruktör - Hundens hus

Djurvårdare med medicinsk behörighet – Skara naturbruksgymnasium

Hundpsykolog – Hundens Hus

Fear Free - Jenny Afvander

Terapihundsutbildning – Hundens Hus, pågående

Nose Work instruktör – Hundens Hus

BAT – Jenny Afvander

Instruktör Kontaktkontraktet Eva Bodfältd

Frivillig Hantering Eva Bertilsson Workshop

Hundpsykolog Masterutbildning Hundsteg Pågående utbildning

ELLEN ÅKESSSON

HUNDBETEENDEANALYTIKER

Jag bor med min lilla mops Suzie. Jag har nyligen flyttat tillbaka till Sverige efter tre år bosatt i USA. Där har jag jobbat som beteende konsult inom hund, jag är certifierad CBCC-KA hos CCPDT vilket är den största organisationen för professionella hundtränare och beteende konsulter i USA. Jag brinner för att öka livskvalitet samt mental och emotionell hälsa hos både hund och människor och fokuserar mina metoder på att bygga säkra och tillitsfulla relationer, tillfredsställa biologiska behov och förbättra kommunikation mellan hund och människa för att skapa en harmonisk levnadssituation för båda parter.


Utöver grundläggande kunskaper inom träning och beteende har jag valt att specialisera inom trauma, stress och ångest hos hundar. Min karriär startade inom hunddagis och shelter organisationer där jag skapat flera olika aktiveringsprogram och jobbat hårt för att hitta metoder för att motverka, förhindra och minska stress inom dessa miljöer. Jag började utbilda mig inom beteende via flera olika organisationer och företag (bland andra association of professional dog trainers, e-training for dogs, dog gurus, BAT-school med mera) och har genomgått utbildning och mentorskap inom beteendeutredning, konsultation, etik med mera under flertalet instruktörer och konsulter. Jag har även coachat nya instruktörer via CATCH academy for dog trainers inom baskunskaper i hundträning samt utbildat personal inom hunddagis i beteende, stress och kroppsspråk.

Jag brinner för utbildning och tror på att ju bättre människor kan förstå sina hundar, desto mer ökar livskvalitén för både hund och människa.


Själv tycker jag det är superkul att hitta lekar, övningar och aktivering som bygger självförtroende och tillit på samma gång som det tillfredsställer hundens biologiska och emotionella behov samt skapar förutsättningar där våra hundar enkelt kan förstå och lära sig vad vi vill att de ska göra . Om vi kan skapa en nöjd och tillfredsställd hund kan vi motverka och förhindra massvis med problem och göra träningen enkel och rolig för alla inblandade. Träning ska vara kul och lätt att förstå för både hund och människa tycker jag.


Min Suzie har kämpat med ångest och tvångsbeteenden sen hon var väldigt ung och hon är en stor anledning till att jag blivit så intresserad i speciellt ångest, stress och trauma. Jag älskar att se hur självsäker och nyfiken hon blivit och en stor del av hennes utveckling har kommit från ökad förståelse för hennes behov och hur vår relation kan skapa förutsättningar för henne att växa och bli mer trygg i sig själv. Därför är jag passionerad att hjälpa andra människor att förstå och skapa bra relationer med sina hundar!

ELIN AHLSTRÖM

HUNDINSTRUKTÖR AGILITYINSTRUKTÖR

Mitt namn är Elin Ahlström och jag är en hundinstruktör som älskat hundar så länge jag kan minnas. Jag blev tidigt "inbiten" i hunderitets härliga värld av träning och kommunikation. Jag började för drygt 10 år sedan träna och tävla främst i sporterna Agility, Rallylydnad och Lydnad.


Sedan dess har jag gått två instruktörsutbildningar en till allmänlydnadsintruktör samt till agilityinstruktör.


Mitt motto som instruktör är att hundträning är ett teamwork som ska vara spännande och roligt både för hund och ägare. Jag finns alltid där för mina kursare i stort som smått och ser fram emot att få vara med på ett hörn i ert liv tillsammans med er fyrfotade bästa vän.


SVERIGES HUNDFÖRETAGARE


Urban dogs alla hundinstruktörer och hundpsykologer är medlemmar i Sveriges Hundföretagare.

Sveriges Hundföretagare enar hundföretagare med etiskt hundtänk, och hög kvalitet på sina tjänster och med modern och konstant uppdaterad kunskap inom hund.

Sveriges Hundföretagare grundade
H-märket - en officiell kvalitetsstämpel inom hundbranschen.

De hundföretagare som är H-märkta delar organisationens etiska värdegrund och filosofi.