Vissa hundar är helt enkelt inte trygga med att vi lämnar dem. Det är inte konstigt, då det är en överlevnadsinstinkt.
ENSAMHETSTRÄNING BEHÖVER UNDERHÅLLAS.
Hunden är ett flockdjur vilket innebär att det naturliga är att vara tillsammans. Det är därför inte en självklarhet att hunden ska klara av lämnas ensam. Detta måste tränas och helst ska ensamhetträningen starta så snart som din valp har landat och känner sig trygg i sitt nya hem.
Ensamhetsträning är en färskvara som behöver underhållas, därför kan det vara bra att även då du inte behöver lämna din hund (under semestern tex) är det bra att göra det då och då för att hunden inte ska ”glömma bort” att klara av att vara ensam. Gör det till en rutin i små doser varje dag.
Om hunden blir lämnad på ett sådant vis att den blir otrygg, kommer det att öka stressen och öka hundens ångest. Om det upprepas ofta eller i situationer då hunden redan är sårbar, för mer obehagliga upplevelser, finns det risk att ensamhetsträningen blir väldigt svår och övergår i separationsångest.
Det finns många myter och missförstånd runt hur man ska träna på separationsångest.
PÅ TELEFON ELLER PÅ ONLINEMÖTE
En hund som inte klarar av att vara ensam kan visa det på flera sätt. Det är vanligt att hunden kissar eller bajsar inne, biter sönder saker, skäller, gnäller, ylar, vankar runt men den kan också ge upp och bara ligga innanför ytterdörren och vänta, det betyder inte att hunden mår bra, en hund som ger upp har stark ångest och mår troligtvis ännu sämre än hunden som ger utlopp för sina känslor genom att bita sönder och skälla.
Tyvärr får många fortfarande tipset om att ensamhetsträna genom att ställa sig utanför ytterdörren och vänta ut hunden, vänta tills hunden blir tyst och då gå in, det avråder vi starkt ifrån, för vad får hunden öva på då? Hunden får öva på att skälla och bli orolig och känslan av otrygghet kommer bara att öka. Vi ska inte bygga in oro i träningen vilket betyder att vi bara tränar med en trygg och lugn hund.
Genom att inte gå fortare fram än vad hunden klarar av når vi vårat mål. Hur lång tid det tar innan hunden kan lämnas ensam är individuellt, det beror på hundens tidigare erfarenheter, genetik, och hur hunden lever sitt liv i övrigt.
Får hunden vad den behöver i sin vardag när det kommer till aktivering, motion, mat mm, har också en betydelse för hur ensamhetsträningen ska gå. En harmonisk och balanserad hund som har en meningsfull vardag kan lättare klara av att tillgodogöra sig träning oavsett vad vi tränar.
Vid ensamhetesträning kan det vara bra att filma hunden för i detalj kunna säkerställa att ingen stress uppstår.
ÅNGEST FÖDER STRESS SOM FÖDER ÄNNU MER ÅNGEST
Du och din beteende uredare kommer överens om en tid när det passar. Betalning görs via Swish innan konsultationen börjar.
Om Onlinekonsultationen fungerar , fortsätter vi att träffas på padda, telefon eller dator. Vi har alltid möjlighet att gå vidare och träffas för en Privatträning i en av våra parker, där vi har våra kurser.
Online Beteendeutredning 20 min 400 kr
Online Beteendeutredning 40 min 700 kr
Online Beteendeutredning 60 min 1000 kr
You and the dog instructor/dog psychologist will agree on a time that suits you. Payment is made via Swish before the consultation begins. After the consultation, you decide whether you want to continue training with telephone consultation or whether you want to meet and train in a park or other place
Online behaviour advice 20 min 400 kr
Online behaviour advice 40 min 700 kr
Online behaviour advice 60 min 1000 kr
SEPARATIONSÅNGEST
Ofta behövs en mängd olika verktyg och rutiner för att motverka en hårt rotad separationsångest. Det är inte bara ensamhetsträning som behövs Du behöver samtidigt jobba med hundens stresshantering och självförtroende. Det är också viktigt att skapa rutiner runt träningen och hundens liv i övrigt. Ibland kan det vara bra att allt är så tråkig och förutsägbar som möjligt.
Om du har en hund med separationsångest kan du behöva hjälp av våra hundpsykologer. Du får råd och hjälp med en bra handlingsplan som anpassas efter just din hund och er situation.
ATT TÄNKA PÅ NÄR DU TRÄNAR
Om separationsångesten är stark är det viktigt att tänka på att hunden måste få känna sig trygg under tiden du tränar. Se till att din hund kan vara hos någon på dagarna som kan se till att den mår bra och får komma ut.
SKAPA TRYGGHET
Vissa valpar/hundar mår bättre av att vi skärmar av. Det kan vara att din hund får vara i det rum den känner sig tryggas i. Troligtvis sovrummet där din hund sover med dig.
Det kan till och med vara så att den ska ha en mer kojliknade lösning. En säng med tak och sidor eller också använder du en canvasbur. Då har du möjlighet att låta sidorna hänga ner och skärma av. Buren är bara för trygghet och hunden måste kunna gå in och ut som den vill. Dörren ska alltid vara öppen. I sverige är det förbjudet att stänga in en hund i bur förutom i bil.
Andra valpar /hundar har absolut inget problem med att ha yta att röra sig på. Det kanske till och med har behov av att ha en yta att röra sig på. Kanske blir de varma och vill byta sovplats. Alla hundar är individer och du måste ta reda på hur och var din hund känner sig trygg.
LUGN OCH TRYGG ENSAM
I ensamhetsträningen är vi ute efter en hund som är lugn och trygg för det är vad vi vill att hunden ska känna när vi lämnar den ensam, därför behöver hunden öva på just det, att vara lugn och känna sig trygg när vi går utanför dörren.
I träningen behöver vi vara observanta även på små tecken av oro och obehag hos hunden och då backa i träningen. Du kommer inte kunna se din hund hela tiden när du tränar. En kamera som filmar hunden är nästan nödvändig. Då kan vi se om hunden är tillfreds eller visar tecken på oro och på så vis göra en bra plan för träningen.
ATT TÄNKA PÅ
En grundregel är att se till att din hund precis har fått gå ut och göra ifrån sig. Den ska vara lite lagom trött och harmonisk. Din hund får inte vara så trött att den sover sig igenom allt.
Den måste samtidigt få chans att gå ner i varv innan den blir lämnad.
Det är en svår balansgång.
ETISKA OCH MODERNA TRÄNINGSMETODER
Våra metoder baseras på etiskt och vetenskapligt väl beprövade metoder. Vi tittar på hela din hunds liv och känsloliv för att förstå beteendet som har uppstått. Vanligtvis kan man inte plocka ut ett beteende och åtgärda endast det. Oftast hänger allt ihop. Vår träning bygger på positiv förstärkning och belöningsbaserade träningsmetoder. Vi tror på relationsbyggande, samarbete och att bygga upp tillit och initiativförmåga hos din hund.
Vi tittar på:
VILLKOR
FÖR PRIVATTRÄNING OCH PROBLEMHUNDSUTREDNING
En lektion är 45 min. Du får en skriftlig sammanställning av de övningar vi har gått igenom samt andra väsentliga
saker vi har pratat om.
Resekostnader tillkommer om ni träffas utanför din instruktörs ordinarie arbetsområde.
Ordinarie arbetsområde är de parker som vi håller kurser i.
250 kr för varje påbörjad halvtimme samt
20 kr/ mil. Det tillkommer även eventuella trängselavgifter, parkeringsavgifter.
Prisuppgift lämnas vid varje enskild situation.
Ombokning och avbokning måste ske minst 24 timmar innan träningstillfället. Vid senare ombokning kan full avgift
komma att debiteras.
Ett träningspaket är giltigt 1 år från inköpsdatumet.
Kontakta oss så kommer vi överens om hur vi bäst hanterar situationen
För övriga villkor se sidan Villkor
GENOM TRÄNINGEN LÄGGER VI TILLSAMMANS EN BRA BAS FÖR ERT FORTSATTA LIV TILLSAMMANS
Copyright © All Rights Reserved