ENSAMHETSTRÄNING
Logga Urban dogs

ENSAMHETSTRÄNING HUND

Vissa hundar är helt enkelt inte trygga med att vi lämnar dem. Det är inte konstigt, då det är en överlevnadsinstinkt.

ENSAMHETSTRÄNING BEHÖVER UNDERHÅLLAS.

Hunden är ett flockdjur vilket innebär att det naturliga är att vara tillsammans. Det är därför inte en självklarhet att hunden ska klara av lämnas ensam. Detta måste tränas och helst ska ensamhetträningen starta så snart som din valp har landat och känner sig trygg i sitt nya hem.

Ensamhetsträning ska ske i små steg för att vi så småningom ska kunna lämna en trygg och harmonisk hund ensam hemma.

Det är skillnad på hur du tränar en valp som inte har några dåliga erfarenheter av att bli lämnad och hur du tränar en hund som har utvecklat separationsångest.

Det senare tar ofta längre tid eftersom hunden har fått en dålig känsla av att lämnas som vi nu måste förändra.

Ensamhetsträning är en färskvara som behöver underhållas, därför kan det vara bra att även då du inte behöver lämna din hund (under semestern tex) är det bra att göra det då och då för att hunden inte ska ”glömma bort” att klara av att vara ensam. Gör det till en rutin i små doser varje dag.  

Om hunden blir lämnad på ett sådant vis att den blir otrygg, kommer det att öka stressen och öka hundens ångest. Om det upprepas ofta eller i situationer då hunden redan är sårbar, för mer obehagliga upplevelser, finns det risk att ensamhetsträningen blir väldigt svår och övergår i separationsångest. 

Ensamhetsträning Träningsschema Urban dogs

Det finns många myter och missförstånd runt hur man ska träna på separationsångest.

KONTAKTA GÄRNA OSS OM DU BEHÖVER HJÄLP OCH RÅDGIVNING RUNT DIN HUNDS ENSAMHETSTRÄNING ELLER SEPARTATIONSÅNGEST  PÅ TELEFON ELLER PÅ ONLINEMÖTEVI KAN HJÄLPA DIG ATT TA FRAM ETT TRÄNINGSSCHEMA SOM GÖR ATT NI LYCKAS.


Separationsångest hundpsykolog

HUR KAN DU SE PÅ DIN HUND ATT DEN HAR SVÅRT ATT BLI LÄMNAD?

En hund som inte klarar av att vara ensam kan visa det på flera sätt. Det är vanligt att hunden kissar eller bajsar inne, biter sönder saker, skäller, gnäller, ylar, vankar runt men den kan också ge upp och bara ligga innanför ytterdörren och vänta, det betyder inte att hunden mår bra, en hund som ger upp har stark ångest och mår troligtvis ännu sämre än hunden som ger utlopp för sina känslor genom att bita sönder och skälla.

Tyvärr får många fortfarande tipset om att ensamhetsträna genom att ställa sig utanför ytterdörren och vänta ut hunden, vänta tills hunden blir tyst och då gå in, det avråder vi starkt ifrån, för vad får hunden öva på då? Hunden får öva på att skälla och bli orolig och känslan av otrygghet kommer bara att öka. Vi ska inte bygga in oro i träningen vilket betyder att vi bara tränar med en trygg och lugn hund.

Ensamhetsträning Onlinerådgivning Urban dogs

HUR SKAPAR DU EN TRYGG HUND I ENSAMHETSTRÄNINGEN

Ensamhetsträning kamera
Tripod ensamhetsträning
Separationsångest kamera

Genom att inte gå fortare fram än vad hunden klarar av når vi vårat mål. Hur lång tid det tar innan hunden kan lämnas ensam är individuellt, det beror på hundens tidigare erfarenheter, genetik, och hur hunden lever sitt liv i övrigt.

Får hunden vad den behöver i sin vardag när det kommer till aktivering, motion, mat mm, har också en betydelse för hur ensamhetsträningen ska gå. En harmonisk och balanserad hund som har en meningsfull vardag kan lättare klara av att tillgodogöra sig träning oavsett vad vi tränar.

Vid ensamhetesträning kan det vara bra att filma hunden för i detalj kunna säkerställa att ingen stress uppstår. 

SIGNALER HOS DIN HUND SOM TYDER  PÅ SEPARATIONSÅNGEST

 • DIN HUND SKÄLLER ELLER YLAR
 • DIN HUND KAN TILL OCH MED SKRIKA HJÄRTSKÄRANDE EFTER DIG
 • TUGGA SÖNDER MATTOR
 • RIVA SÖNDER KUDDAR
 • TUGGA SÖNDER VÄGGAR OCH LISTER
 • DIN HUND VÅGAR INTE RÖRA SIG OCH LIGGER OCH TRYCKER 
 • DIN HUND KLARAR INTE ATT DU GÅR IN I ETT ANNAT RUM

ÅNGEST FÖDER STRESS SOM FÖDER ÄNNU MER ÅNGEST

Separationsångest rådgivning

Beteendeutredning på telefon eller onlinemöte

Du och din beteende uredare kommer överens om en tid när det passar. Betalning görs via Swish innan konsultationen börjar. 

Om Onlinekonsultationen fungerar , fortsätter vi att träffas på padda, telefon eller dator. Vi har alltid möjlighet att gå vidare och träffas för en Privatträning i en av våra parker, där vi har våra kurser.

Online Beteendeutredning   20 min  400 kr

Online Beteendeutredning  40 min  700 kr

Online Beteendeutredning  60 min 1000 kr

Behavioral consulting on the phone or online

You and the dog instructor/dog psychologist will agree on a time that suits you. Payment is made via Swish before the consultation begins. After the consultation, you decide whether you want to continue training with telephone consultation or whether you want to meet and train in a park or other place

 

Online behaviour advice 20 min 400 kr

Online behaviour advice 40 min 700 kr

Online behaviour advice 60 min 1000 kr

SEPARATIONSÅNGEST

Ofta behövs en mängd olika verktyg och rutiner för att motverka en hårt rotad separationsångest. Det är inte bara ensamhetsträning som behövs Du behöver samtidigt jobba med hundens stresshantering och självförtroende. Det är också viktigt att skapa rutiner runt träningen och hundens liv i övrigt. Ibland kan det vara bra att allt är så tråkig och förutsägbar som möjligt. 

Om du har en hund med separationsångest kan du behöva hjälp av våra hundpsykologer.  Du får råd och hjälp med en bra handlingsplan som anpassas efter just din hund och er situation.

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU TRÄNAR

Om separationsångesten är stark är det viktigt att tänka på att hunden måste få känna sig trygg under tiden du tränar. Se till att din hund kan vara hos någon på dagarna som kan se till att den mår bra och får komma ut.

Gossig Iglo Ensamhetsträning
hundkoja ensametsträning
Canvasbur Ensamhetsträning

SKAPA TRYGGHET

Vissa valpar/hundar mår bättre av att vi skärmar av. Det kan vara att din hund får vara i det rum den känner sig tryggas i. Troligtvis sovrummet där din hund sover med dig.

Det kan till och med vara så att den ska ha en mer kojliknade lösning. En säng med tak och sidor eller också använder du en canvasbur. Då har du möjlighet att låta sidorna hänga ner och skärma av. Buren är bara för trygghet och hunden måste kunna gå in och ut som den vill. Dörren ska alltid vara öppen.  I sverige är det förbjudet att stänga in en hund i bur förutom i bil.

Andra valpar /hundar har absolut inget problem med att ha yta att röra sig på. Det kanske till och med har behov av att ha en yta att röra sig på.  Kanske blir de varma och vill byta sovplats. Alla hundar är individer och du måste ta reda på hur och var din hund känner sig trygg.

LUGN OCH TRYGG ENSAM

I ensamhetsträningen är vi ute efter en hund som är lugn och trygg för det är vad vi vill att hunden ska känna när vi lämnar den ensam, därför behöver hunden öva på just det, att vara lugn och känna sig trygg när vi går utanför dörren.

I träningen behöver vi vara observanta även på små tecken av oro och obehag hos hunden och då backa i träningen. Du kommer inte kunna se din hund hela tiden när du tränar.  En kamera som filmar hunden är nästan nödvändig. Då kan vi se om hunden är tillfreds eller visar tecken på oro och på så vis göra en bra plan för träningen.

ATT TÄNKA PÅ

En grundregel är att se till att din hund precis har fått gå ut och göra ifrån sig. Den ska vara lite lagom trött och harmonisk. Din hund får inte vara så trött att den sover sig igenom allt.

Den måste samtidigt få chans att gå ner i varv innan den blir lämnad.

Det är en svår balansgång. 

HJÄLP DIN HUND PÅ TRAVEN

Ibland kan det hjälpa med ett kosttillskott eller hundens egna trygghets fermoner. Det finns en hel del produkter på marknaden och man får prova sig fram. Vissa behöver lite längre tid innan de börjar verka. 

ljudrädsla Zylkene Urban dogs
Adaptil Ensamhetsträning
ljudrädsla Adaptil Urban dogs
Ljudrädsla Kalm aid Urban dogs

ETISKA OCH MODERNA TRÄNINGSMETODER

Våra metoder baseras på etiskt och vetenskapligt väl beprövade metoder. Vi tittar på hela din hunds liv och känsloliv för att förstå beteendet som har uppstått. Vanligtvis kan man inte plocka ut ett beteende och åtgärda endast det. Oftast hänger allt ihop. Vår träning bygger på positiv förstärkning och belöningsbaserade träningsmetoder. Vi tror på relationsbyggande, samarbete och att bygga upp tillit och initiativförmåga hos din hund.  


Vi tittar på:


 • Hundens naturliga beteenden
 • Rasen och individens behov
 • Din hunds känsla och kroppsspråk
 • Hur du kan bygga självförtroende hos din hund
Lydig hund kurs Stockholm Urban dogs

VILLKOR

FÖR PRIVATTRÄNING OCH PROBLEMHUNDSUTREDNING


En lektion är 45 min. Du får en skriftlig sammanställning av de övningar vi har gått igenom samt andra väsentliga

saker vi har pratat om.

Resekostnader tillkommer om ni träffas utanför din instruktörs ordinarie arbetsområde.

Ordinarie arbetsområde är de parker som vi håller kurser i.

250 kr för varje påbörjad halvtimme samt

20 kr/ mil. Det tillkommer även eventuella trängselavgifter, parkeringsavgifter.

Prisuppgift lämnas vid varje enskild situation.

Ombokning och avbokning måste ske minst 24 timmar innan träningstillfället. Vid senare ombokning kan full avgift

komma att debiteras.

Ett träningspaket är giltigt 1 år från inköpsdatumet.

Kontakta oss så kommer vi överens om hur vi bäst hanterar situationen


För övriga villkor se sidan Villkor