LJUDRÄDSLA HUND
Logga Urban dogs

LJUDRÄDSLA HUND

Det är många hundar som har en ljudrädsla för  fyrverkerier, åskväder, motorcykelljud eller blir skotträdd.

LJUDRÄDSLA ÄR VANLIGT HOS VÅRA HUNDAR.

Ofta är våra valpar och hundar till en början positivt inställda till ljud och oljud. Men så plötsligt en dag händer något. Din förut så trygga hund blir plötsligt rädd. Ibland är det väldigt tydligt vad som har skrämt hunden, ett högt och plötsligt ljud nära din hund. Det kan vara en smällare,
fyrverkerier, ett högt ljud från en byggarbetsplats eller en motorcykel som gasar iväg.
Om vi inte tar hand om ljudrädslan som initialt skrämde hunden, är det lätt att den rädslan förs vidare på andra ljud och vi kan få en hund som tillslut reagerar på ljud som den tidigare inte brydde sig om. Ibland stannar inte rädslan vid ljud utan den sprider sig till andra områden och hunden kan börja känna obehag inför egentligen vad som helst. Det kan i dessa lägen vara svårt att förstå, att rädslan startade med ett ljud som skrämde hunden.

Du börjar märka, att din hund istället för att njuta av sin promenad går omkring och ängsligt bevakar området. Kanske vill din hund inte gå i vissa områden, eller tider där ljudrädslan uppstod. 

Ljudrädsla för åska Urban dogs

Ljudrädsla för åska är inte helt ovanligt. Det kan ha börjat med att din hund blev rädd för fyrverkerier.

KONTAKTA GÄRNA OSS OM DU BEHÖVER HJÄLP OCH RÅDGIVNING RUNT DIN HUNDS LJUDRÄDSLA  


PÅ TELEFON ELLER PÅ ONLINEMÖTE


VI KAN HJÄLPA DIG ATT TA FRAM ETT TRÄNINGSSCHEMA SOM GÖR ATT NI LYCKAS.
Ljudrädsla träningsschema

ATT STÄNDIGT VARA RÄDD TÄR PÅ KRAFTERNA

Att vara ljudrädd kan medföra, att hunden får svårt att slappna av och går ständigt med en överdriven vaksamhet för att den vill ha kontroll på sin omgivning. Detta kan leda till en rad problem för din hund. Den sover sämre, den kanske går med en spänd kroppshållning som leder till smärta. Det den tidigare uppskattade och tyckte om förlorar den intresset för. Immunförsvaret blir nedsatt och det blir svårt för din hund att njuta av livet.


Om hunden lever i en stadsmiljö, så blir det extra svårt, då buller och oljud är en del av din hunds vardag. Ju snabbare du tar hand om en plötsligt uppkommen ljudrädsla desto större är chansen att du kan hjälpa din hund och att ljudrädslan inte sprider sig till andra områden.

Fyrverirädd Onlinerådgivning Urban dogs
Ljudrädsla hund hundpsykolog Urban dogs

Ljudrädsla tar tid att träna och man måste ta det i små små steg för att inte hunden ska falla tillbaka i sin rädsla igen

OM DU REDAN HAR EN LJUDRÄDD HUND

Om du redan har en hund som hunnit bli ljudrädd, är det bra om du lägger upp en plan för hur du kan träna bort det. Det måste tränas i väldigt små steg för att återbygga  en känsla av lugn och harmoni. Det kommer att ta tid. 

Boka gärna ett rådgivningsmöte med en av oss. så kan vi vägleda dig med ett träningsschema som passar er.  BOKA.

Om det bara är några månader kvar till nyår, finns det en stor risk att ni inte kommer att hinna träna klart. I detta fall rekommenderar vi starkt, att du tar kontakt med en veterinär i god tid innan nyårsveckorna. Veterinären kan skriva ut ångestdämpande medicin och på så vis göra din hunds liv mera drägligt under nyårsveckorna. Det är ett fruktansvärt tillstånd att gå omkring och vara skräckslagen hela tiden. Att inte våga gå ut och göra ifrån sig, när det smäller hela tiden. Att inte veta när det inträffar, gör saken ännu mer outhärdlig. 

SIGNALER HOS DIN HUND SOM TYDER PÅ LJUDRÄDSLA

 • DIN HUND BLINKAR MER ÄN VANLIGT
 • DIN HUND HÄSSJAR DVS ANDAS VÄDIGT FORT
 • DREGLAR MYCKET
 • DARRAR OCH SKAKAR
 • DIN HUND HAR LÅG KROPPSHÅLLNING
 • SÖKER DIN NÄRHET
 • FÖRSÖKER KOMMA UNDAN ELLER GÖMMA SIG
 • VANDRAR OMKRING
Ljudrädsla Träning Hundpsykolog Urban dogs

Beteendeutredning på telefon eller onlinemöte

Du och din beteende uredare kommer överens om en tid när det passar. Betalning görs via Swish innan konsultationen börjar. 

Om Onlinekonsultationen fungerar , fortsätter vi att träffas på padda, telefon eller dator. Vi har alltid möjlighet att gå vidare och träffas för en Privatträning i en av våra parker, där vi har våra kurser.

Online Beteendeutredning   20 min  400 kr

20 minutersmöte passa bra för enklare problem när du behöver generella råd. Passar också bra som ett uppstartsmöte för mer komplexa problem. Problem som vi sen kommer att jobba vidare med i flera sessioner. 

Online Beteendeutredning  40 min  700 kr

Online Beteendeutredning  60 min 1000 kr

Behavioral consulting on the phone or online

You and the dog instructor/dog psychologist will agree on a time that suits you. Payment is made via Swish before the consultation begins. After the consultation, you decide whether you want to continue training with telephone consultation or whether you want to meet and train in a park or other place

 

Online behaviour advice 20 min 400 kr

Online behaviour advice 40 min 700 kr

Online behaviour advice 60 min 1000 kr

BYGGA EN SKYDDANDE KOJA AV AKUSTIKPLATTOR

Bygg en permanent skyddskoja för din ljudrädda hund, dit din hund kan gå och lägga sig, när den blir rädd. Den kan vara under sängen, i ett hörn eller under ett bord, där hunden känner sig trygg vanligtvis. Täck väggar, tak och golv med någon slags ljudabsorbent. Bädda med massor av täcken och kuddar, som din hund kan bädda ner sig i. 

Akustikplattor finns bland annat på IKEA. Lågfrekvent ljud tar sig igenom väggar och golv, därför ska även golvet vara täckt. En sida måste självklart vara öppen, så att hunden kan gå in och ut.

Ljudrädsla akustik plattor Urban dogs
Ljudrädsla akustik plattor Urban dogs
Hundkoja ljudrädsla Urban dogs
ljudisolernade gardiner rädd hund Urban dogs

ORDNA OCH GÖR MILJÖN SÄKRARE FÖR DIN HUND

Det finns andra sätt att underlätta för din hund. Veckorna runt nyårsafton kan du se till att dra ner persiennerna, så att synintrycken blir mindre för din hund. Du kan även hjälpa din hund genom ljudisolerande gardiner, som dessutom inte släpper in ljuset från fyrverkerier. Det kan även hjälpa din hund genom att den får ha fetvadd i öronen. Se till att träna detta korta stunder långt innan nyårsafton, så att din hund hinner vänja sig.

Vi hittade denna ljudisolerande koja på nätet, som kanske kan vara en lösning. 

Det kommer ständigt nya produkter, som kan hjälpa våra hundar.

Att vistas i ett fönsterlöst rum, som badrummet eller källaren kan hjälpa en skärrad och ljudrädd hund att få vila och komma undan de farliga ljuden. 

FÖREBYGG LJUDRÄDSLAN

Även om du har en hund som just i dag inte är rädd för ljud, finns det mycket du kan göra, för att säkra upp att din hund inte blir rädd för ljud i framtiden. Det är så lätt hänt. En raket som firas av i närheten av hunden. Ni är på en fest med en massa bråkiga och irrationella människor samtidigt som raketer skjuts av. Bara för att hunden klarade av det förra året, behöver det inte betyda att det går bra i år. 


 • Motionera hunden ordentligt när det är ljust ute.
 • Se till att din hund får ordentligt med aktivering dagarna före i form av: sök, spår, Nose work eller andra nosövningar.
 • Var inte på stora fester med en massa fulla människor
 • Dra ner persiennerna och sätt på musik eller tv på hög volym.
 • Gör gärna små lätta aktiveringövningar hemma, så du och hunden har kul och inte märker ljud och ljus. 
 • Det finns en hel del kosttilskott på marknaden, som kan vara bra att ge din hund.
 • Varför chansa om man har möjlighet att tillrättalägga allt. ljudrädsla Adaptil Urban dogs
ljudrädsla Zylkene Urban dogs
Ljudrädsla Kalm aid Urban dogs

ETISKA OCH MODERNA TRÄNINGSMETODER

Våra metoder baseras på etiskt och vetenskapligt väl beprövade metoder. Vi tittar på hela din hunds liv och känsloliv för att förstå beteendet som har uppstått. Vanligtvis kan man inte plocka ut ett beteende och åtgärda endast det. Oftast hänger allt ihop. Vår träning bygger på positiv förstärkning och belöningsbaserade träningsmetoder. Vi tror på relationsbyggande, samarbete och att bygga upp tillit och initiativförmåga hos din hund.  


Vi tittar på:


 • Hundens naturliga beteenden
 • Rasen och individens behov
 • Din hunds känsla och kroppsspråk
 • Hur du kan bygga självförtroende hos din hund
Etiska och vetenskapliga träningsmetoder Urban dogs

VILLKOR

FÖR PRIVATTRÄNING OCH PROBLEMHUNDSUTREDNING


En lektion är 45 min. Du får en skriftlig sammanställning av de övningar vi har gått igenom samt andra väsentliga

saker vi har pratat om.

Resekostnader tillkommer om ni träffas utanför din instruktörs ordinarie arbetsområde.

Ordinarie arbetsområde är de parker som vi håller kurser i.

250 kr för varje påbörjad halvtimme samt

20 kr/ mil. Det tillkommer även eventuella trängselavgifter, parkeringsavgifter.

Prisuppgift lämnas vid varje enskild situation.

Ombokning och avbokning måste ske minst 24 timmar innan träningstillfället. Vid senare ombokning kan full avgift

komma att debiteras.

Ett träningspaket är giltigt 1 år från inköpsdatumet.

Kontakta oss så kommer vi överens om hur vi bäst hanterar situationen


För övriga villkor se sidan Villkor